Het verhaal van Roshni: over ADHD, HSP, spiritualiteit en a bumpy-road!

Roshni, @1dido1, reageerde op mijn Insta Story met de vraag: “Hoe voelt overprikkeling voor jou?”, en gaf tevens aan dat het misschien wel goed voor haar zou zijn om deel te nemen aan het interview. Waarom, dat lees je in onderstaand artikel. Wat trouwens erg grappig was in het interview met Roshni, is dat zij halverwege mij ging interviewen, in plaats van andersom. Ik liet dit gewoon gebeuren met - denk ik - een mooi resultaat, waar andere HSP’ers hopelijk iets aan kunnen hebben!


Het doel van de interviews is om verhalen te delen rondom HSP, overprikkeling en dat HSP’ers het gevoel hebben dat ze niet de enige zijn die zich zo ‘overprikkeld’ of ‘overwhelmed’ kunnen voelen. Dat we er opener over worden en elkaar positief kunnen inspireren en elkaar tips kunnen geven.


“Hoe voelt Overprikkeling precies voor jou” – interview met Roshni

A: Hoi Roshni, voor een nieuwe blogreeks over hoogsensitiviteit en hoe overprikkeling nou precies voelt, heb je aangegeven dat je wel geïnterviewd wilt worden. Ik ben nieuwsgierig naar je verhaal, heb een aantal vragen voor je en ben benieuwd of je nog tips hebt voor mede-HSP’ers.

 

A:Ten eerste; je gaf aan dat je dacht dat het misschien wel goed, ook spannend, maar wel goed voor je zou zijn om mee te doen met het interview; waarom?

R: Nou, toen jij dat op Insta had gezet, toen wist ik wel "ik ben hooggevoelig", maar eigenlijk doe ik er niet zoveel mee en denk ik er niet zo veel over na. Toch, na ons contact ben ik wel wat gaan nadenken en is er een balletje gaan rollen. Ik ben heel veel podcasts gaan luisteren, en ben meer over HSP gaan lezen. Ik ben er hierdoor achter gekomen, dat er toch echt veel mensen hoogsensitief zijn, hier ‘last’ van hebben, of hier net als ik een weg in proberen te vinden. Dat ik hier dus niet alleen in ‘sta’. Ik besefte toen ineens: ik moet dit toch maar eens echt gaan accepteren, want ik ben tot dusver best wel met mezelf in gevecht geweest hierin.

 

A: Dat is wel een mooi inzicht, want de eerste stap is het bewust worden van- en het accepteren van het feit dat je hoogsensitief bent. Hoe ben je er eigenlijk achter gekomen dat je hoogsensitief bent?

R: Ik weet en voel dat ik hoogsensitief ben doordat ik snel de emotie van anderen voel of hoe een ander zich lichamelijk voelt, kan voelen. Ik heb dat altijd al goed kunnen aanvoelen. Momenteel zit ik in een fase dat ik merk dat me dat veel energie kost en dat ik me daardoor meer terugtrek, omdat het me te veel energie kost om dat alles van al die anderen te voelen. Ik weet namelijk nog niet zo goed hoe ik daarmee om moet gaan en vind het heel spannend om dit stukje aan te gaan. Eigenlijk trek ik me meer terug dan dat ik zou willen omdat ik in principe wel een heel sociaal mens ben.

 

 

A: Ben je, denk je, sinds je geboorte al hoogsensitief?

R: Ja, want ik heb ook ADHD, dat weet ik nu 5 jaar. Ik wist ook wel dat ik HSP was, maar dacht altijd dat alles ADHD- gerelateerd was. Ik ben vanaf kinds af aan hierdoor heel erg gesloten geworden. Toen ik leerde over HSP vielen er wel heel veel puzzelstukjes op z’n plek. Ik heb er toen alleen niet veel verder mee gedaan, omdat ik het destijds een beetje spooky en zweverig misschien wel vond. Mijn omgeving reageerde ook hierop zo van: doe maar even normaal, en zoek er niet te veel achter.

 

A: Je ziet inderdaad vaak de combi ADHD en HSP. Maar dit geldt niet altijd dat alle AD(H)D’ ers hoogsensitief of dat alle HSP’ers ADHD hebben. Hoe voelt het voor jou als je compleet overprikkeld bent?

R: Ik heb dan heel veel last van ‘anxiety’ dus angstige gevoelens en gedachtes, ik ga dan heel veel piekeren, nagels bijten en ik ben dan heel erg moe. Ik kan dan wel 12 uur achtereen slapen en het voelt ook of ik dat dan echt nodig ben.

 

A: Voel je die extreme overprikkeling ook aankomen?

R: Nou ik heb even nagedacht wanneer, na welke situaties het gebeurt en tegenwoordig vermijd ik die situaties. Bijvoorbeeld afspraken die ik spannend vind of te druk. Ik ga dan wel heen, maar ga dan eerder naar huis, of blijf bewust maar heel kort. Ik weet dus wel wanneer ik snel overprikkeld raak en moet hier ook echt op anticiperen. Soms vind ik dat alleen niet zo leuk en zou ik er geen rekening mee hoeven houden.

A: Wat doe je als je overprikkeld bent?

R: Echt heel veel rust nemen, ik sluit me dan heel erg af voor anderen – ik weet niet of dit de goede methode is, want ik doe ook maar wat! Maar, dat is dan echt het enige wat ik kan doen. Als het te lang duurt dan ga ik op een gegeven moment mediteren en bidden. Ik ben gelovig en merk dat dit me dan wel helpt om uit die modus van overprikkeling te komen.

 

A: Dit zijn zeker goede methoden om te reageren op overprikkeling. Toch zou het fijner zijn als je complete overprikkeling zou kunnen voorkomen. Er zijn namelijk diverse fasen richting overprikkeling. Door je bewust te worden van de diverse fasen, kun je in de toekomst misschien vaker complete overprikkeling voorkomen. Wil je leren wat jouw fasen zijn, naar complete overprikkeling, dan kunnen we dat samen tijdens bewustzijnscoaching onderzoeken.

"Mezelf afsluiten, mediteren en bidden helpt me!"

Heb je nog tips voor andere HSP’ers om de energie van anderen niet over te nemen?

 

A: Stap 1 is bewust zijn en voelen dat je “last” hebt van die energie van anderen

Stap 2 is opmerken en observeren en stap 3 zou dan zijn een tactiek of methode toepassen om die energie niet over te nemen. Hoe doe jij dit?

R: Nou tot dusver loop ik – of ren ik het liefst haha – gewoon bij deze mensen/energie weg. Ik ben dus nu pas net weer, sinds jou Insta-berichten, hier mee bezig, dus ontvang graag tips van anderen of van jou hoe ik hier beter mee om kan gaan.

 

A: Wil je leren om je niet zo te laten beïnvloeden door de energie van anderen, dan kunnen visualisatie- en meditatie methoden goed helpen om de energie van een ander bij de ander te laten en je te leren afschermen hiervoor.

En nog een compliment: heel erg mooi dat je nu een stukje proces van acceptatie als HSP’er weer hebt opgepakt en daarmee bezig bent en dat je al het gevoel hebt dat je dichterbij jezelf bent. Een transformatieproces kan zeker elke keer in kleine delen weer terugkomen. Op momenten dat jij er aan toe bent om er weer mee aan de slag te gaan, komt er vaak weer iets op je pad. Heb jij het gevoel dat dit zo’n moment is?

 

R: Ja, ik ben vorig jaar best een periode depressief geweest. Ik vroeg me toen de hele tijd dingen af zoals: “Er is iets met me, maar wat?, Wat voel ik toch?, Wat is er met me aan de hand?”

Als ik daar nu op terugkijk, denk dat dit het is, dat ik gevoelig en/of hoogsensitief ben, maar er niks mee deed. Ik liep er eigenlijk voor weg. Ik zonderde me liever af dan dat ik onder de mensen was en last had van mijn gevoeligheid. Ik ging het dus niet echt ‘aan’. Terwijl dit eigenlijk heel gek is, want ik weet: Nee, eigenlijk ben ik niet zo, ik hou heel erg van mensen en ben graag onder de mensen, maar het voelt een beetje alsof ik mijn eigen ‘tribe’ nog niet heb gevonden. Dit gevoel had ik al iets eerder voordat ik contact met jou had; dat ik meer in contact moet komen en zijn met gelijkgestemden. Die hetzelfde zijn als ik. Ik zou best wel behoefte hebben aan een soort online community waar ik kan praten over de hsp onderwerpen waar ik mee bezig ben in mijn zoektocht naar mijn authentieke “ik”.

A: Ik denk inderdaad dat wanneer je steeds meer mensen in je leven om je heen verzameld die leven met dezelfde soort energie of gevoeligheid, dat dat heel fijn en helend kan zijn. Ik speel ook met het idee om een community zowel online als offline te creëren voor mijn doelgroep dus ik zal je zeker daarvoor uitnodigen als die live is! Heb je ook nog andere algemene tips voor andere HSP’ers?

 

 

Roshni: "Tip: Podcasts luisteren! Type gewoon ‘HSP’ in op Spotify en er is enorm veel te beluisteren!"

 

De Podcasts zijn wel veel in het Engels, maar dit beluisteren heeft voor mij heel veel deuren doen openen en het gevoel gegeven dat ik niet de enige ben en dat er ook veel mensen zijn die al wel weten hoe ze met bepaalde struggles om moeten gaan. Ik ben me wel een stukje lichter gaan voelen door dit proces en te luisteren naar anderen. Ik ben gestopt met ‘in gevecht zijn met mezelf’ - tegen het gevoel dat ik gevoelig ben en dat dat iets negatiefs is. Ook dat ik nu met jou bijvoorbeeld in gesprek ben, merk ik, dat ik dichterbij mezelf kan blijven, dat is best iets spannends en nieuws, maar ook heel fijn merk ik!

 

A: Ah mooi, dus het niet in gevecht zijn, dus geen weerstand hebben tegen jouw gevoeligheid heeft voor acceptatie en een lichter gevoel gezorgd als ik het even kan samenvatten?

R: Ja, dat klopt! Bovendien denk ik dat het me goed zo doen als vervolgstap om met andere HSP’ers contact te hebben die misschien al wat verder zijn in het proces. En ik heb nog een vraag aan jou: mijn HSP zijn, voelt een beetje aan als iets spiritueels, zou dat kunnen?

 

A: Ja, dat zou kunnen. HSP’ers pikken signalen en details vaak sneller op. Dat kun je zien als een soort van 6de zintuig. En iedere HSP’er heeft weer zijn of haar eigen unieke hoogsensitieve talent, of unieke sensitieve ‘kracht’. Het kan een heel mooi proces zijn om te gaan ontdekken en onderzoeken voor jezelf wat jouw eigen hoogsensitieve kracht of 6e zintuig is. Blijf je er van bewust of je dicht bij jezelf kan blijven. Elke dag schrijven, zoals het bijhouden van een dagboek om bij te houden wat je voelt, hoe je je ontwikkelt en wat voor een rode draad je misschien kan vinden in de dingen die je opschrijft of elke dag opmerkt, kan je daar bij helpen!

 

Roshni:  "Ik heb nog een vraag aan jou: als je meer bij je eigen gevoel blijft, kan het zo zijn dat je dan ook veranderd als persoon?"

 

A: Als het goed is zal je merken, dat wanneer je er niet meer voor gaat weg lopen of in gevecht gaat met jezelf, dat je steeds meer op zoek gaat naar informatie en op zoek gaat naar jouw unieke hoogsensitieve kracht. Je zal je dan steeds meer focussen op de positieve aspecten van jouw hoogsensitief zijn en daardoor steeds meer zelfvertrouwen als HSP’er krijgt. Het gevolg daarvan kan weer zijn, dat je veel krachtiger overkomt als persoon. Je zal dus niet compleet veranderen als persoon, maar steeds meer de persoon worden die eigenlijk al in jou zit, die je al bent, jouw authentieke ik, dat je daar naartoe groeit.

 

R: Mooi, want, dat ik wel waar ik naar op zoek ben en dan is het fijn dat er weer even een balletje is gaan rollen in mijn proces dankzij onze gesprekken!

 

A: Heel goed om te horen en wees vooral niet gedemotiveerd als het weer even een tijdje tegenzit, of als je weer in een klein dal komt, want: “It can be a really bumpy road” en soms is het dan fijn om het even weer los te laten of hulp te zoeken bij een vriend of een coach!

Roshni; heel erg bedankt voor je tijd, super stoer dat je met naam en verwijzing mee wilt doen en ik wens je veel succes, ik weet zeker dat je anderen HSP’ers, ADHD’ers of andere gevoelige personen met jouw verhaal weet te inspireren!

Reactie schrijven

Commentaren: 0