· 

Omgaan met moeilijkheden tijdens meditatie

Meditatie brengt je meer dan alleen rust en ontspanning. Meditatie kan aangenaam zijn, maar soms ook minder aangenaam of onaangenaam. Wanneer je net begint met mediteren, kan het zo zijn, dat je wat moeilijkheden tegenkomt. In de vorm van pijntjes, draaierigheid of soms zelfs misselijkheid. Voor veel mensen die net beginnen met mediteren is dit soms een reden om af te haken. Om niet door te gaan met mediteren. Dat is enorm zonde. Wanneer jij leert om bewust hier aandacht aan te schenken door de moeilijkheid te observeren en kalm te blijven, dan kan meditatie je veel meer positieve dingen brengen dan alleen rust en ontspanning.


Meditatie: het aangename en het minder aangename tegenkomen

Ik hoor vaak dat personen die net beginnen soms schikken van nieuwe sensaties die zij opmerken tijdens de eerste begeleide meditatiesessies. Bijvoorbeeld dat iemand niet meer bewust is van zijn lichaam en dat onprettig vind of dat iemand lichtjes draaierig of zelfs misselijk wordt. Dit zijn allemaal compleet normale en veel voorkomende reacties wanneer je net begint met mediteren. Je raakt hier aan gewend na een tijdje. Of je ervaart dit niet meer als onprettig. Hoe vaker je en structureler je mediteert, hoe minder vaak je het onaangename tegenkomt, omdat je aan het onaangename werkt en jezelf steeds beter leert kennen. Totale 'verlichting' en ontspanning, hoe je het maar wilt noemen, wordt steeds gemakkelijker naarmate je vaker mediteert.

 

Meditatie is naar binnen keren, jezelf tegenkomen en ook oude patronen, onverwerkte emoties of angsten tegenkomen. Voor veel mensen die net beginnen met mediteren is dit een reden om niet door te gaan met mediteren. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar juist te accepteren door dat gevoel te observeren zonder oordeel. Tijdens deze momenten, heb je namelijk de kans om nieuwe inzichten over jezelf te krijgen. Wees kalm en bepaal zelf hoe jij hier op wilt reageren. Weet bovendien dat je altijd zelf de controle hebt over hoe diep jij in de ontspanning gaat. 

Je bent zo gewend om altijd de controle te houden over je eigen lichaam en geest, dat het heel normaal is dat je lichaam in weerstand komt. Je lichaam zegt eigenlijk: "hé, deze totale ontspanning ken ik niet! Wat moet ik daarmee?"

Kies zelf hoe jij reageert op wat je tegenkomt in jezelf

Het is dus heel goed mogelijk dat je behalve ontspanning ook ongemak tegenkomt, dit hoort er allemaal bij. Je kan er voor kiezen om dit te accepteren, want alles is vergankelijk, dus observeer wat er in je gebeurt, maar het moet natuurlijk geen vervelende ervaring worden. Je bepaalt zelf hoe je hiermee omgaat. Door wel bij dit gevoel te blijven, daag je jezelf uit. Je kan daar veel van leren, maar: merk je dat je dat nog iets te eng vindt, kun je het volgende doen:

  • breng je aandacht terug naar je ademhaling, adem even 1 keer diep in en uit, zodat je weer iets alerter bent
  • open rustig even je ogen en focus je op 1 punt boven je (liggend) of een punt dichtbij je voor op de vloer (zitten), desnoods de rest van de oefening
  • wieg jezelf even (door te draaien met je heupen of van links naar rechts wiegen op een rustig eigen ritme

Je bent altijd zelf in control! Het is jouw oefening en jouw meditatie, jouw ontspanning! Je hoeft niemand anders te pleasen of te bewijzen dat je kan mediteren of stil kan zitten.

 

Wiebelende monniken

Monniken die urenlang mediteren zitten zelfs soms helemaal niet stil. Die zie je vaak lichtjes schommelen. Ze schommelen dan, bewust of onbewust op het ritme van de eigen lichaamsprocessen. Het lichaam is namelijk altijd in beweging. Denk aan je hartslag, ademhaling en bloedsomloop.

Leren mediteren onder begeleiding in Groningen?

Wil jij leren ontspannen of mediteren onder begeleiding in Groningen? Geef je dan op voor de lessen Visualisatie Meditatie of boek een individuele sessie Ontspannen en/of Mediteren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0