· 

Ben jij ook zo'n perfectionist?

Perfectionisme betekent dat jij zo goed en accuraat mogelijk probeert iets te doen. Een goede eigenschap zou je denken. Het wordt vaak geassocieerd met succes, doorzettingsvermogen en gedrevenheid. Maar als jij hooggevoelig en perfectionistisch bent, weet je ook dat het je leven behoorlijk in de war kan schoppen. Het leren loslaten van je perfectionisme is een moeilijke maar waardevolle weg naar meer geluk en het gemakkelijker behalen van jouw doelen.


Waarom zo perfectionistisch?

Perfectionisme komt voort uit het onbewust niet willen falen, in de basis komt het dus voort uit angst. Je wilt het altijd goed doen, vaak ook goed voor de ander. Wanneer je handelt vanuit perfectie, handel je vanuit angst en dus niet vanuit je hart. Waarom HSP’ers zo perfectionistisch zijn komt voort uit het feit dat ze enorm gevoelig zijn voor externe signalen en onbewuste lichaamstaal van anderen. Ze voelen aan of anderen iets anders zeggen dan dat ze bedoelen en reageren daar op. Oftewel HSP’ers passen zich snel aan aan de wensen van anderen. Jezelf continue aanpassen aan anderen brengt je lichaam en geest uit balans en maakt je moe. Het kan zelfs zo erg worden dat je niet meer goed weet hoe je naar jezelf moet luisteren en je wordt enorm besluiteloos. Angst en depressie kunnen hierbij op de loer liggen en daarom is het heel belangrijk om op tijd door te hebben hoe perfectionistisch jij bent en wat jij nodig bent om dit te leren loslaten.

 

 

Acceptatie is de sleutel tot loslaten

Het leren loslaten van je perfectionisme is niet gemakkelijk. Het begint met het accepteren van je perfectionistische aard en het accepteren van jezelf als persoon. Dat klinkt leuk, maar hoe doe je dat nou precies? Hierbij een aantal tips om je perfectionisme los te laten:

 

Wees tevreden

Wees niet alleen tevreden met jouw succesjes, maar ook met projecten of kleine taken die niet lukken. Je weet best dat je jouw beste beentje voor zet. Kijk positief aan tegen dingen die niet lukken. Dit zijn kansen om te leren. Leer dus gelijkmoedig om te gaan met zowel succes als minder fijne ervaringen.

 

Ben niet te streng voor jezelf

Je herkent het vast wel; wanneer iets niet goed gaat, loop je er daarna in je hoofd enorm over te piekeren waarom het fout ging en dat je dit of dat anders had moeten doen. Je bent eigenlijk jezelf hiermee aan het straffen. Wees niet te streng voor jezelf, fouten maken mag. Het ligt in het verleden en het heeft dus geen zin om er nog over te gaan piekeren of jezelf af te straffen. Je creëert hiermee veel meer negatieve energie in en om jouw heen dan nodig is.

 

Complimenteer jezelf

Heb je weleens gemerkt dat je heel blij kan worden als je anderen een oprecht compliment geeft? Probeer het ook eens op jezelf. Dat werkt precies hetzelfde. Oefen dus met het uitdelen van complimenten. Vind je dit lastig? Oefen dan eerst op complimenten geven aan anderen. Merk je dat je iemand een compliment geeft? Verzin dan ook direct waarom jij zelf op dat moment een compliment zou moeten krijgen.

 

Doe eens minder hard je best

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je altijd harder werkt dan anderen? Dan zou het heel goed kunnen dat jij een keiharde perfectionist bent. Perfectionisten zetten zich eigenlijk altijd voor 110% in. Er zijn een heleboel mensen die altijd maar 80% zich inzetten en er mee weg komen. Probeer ook af en toe eens voor 80% je in te zetten. Door minder hard je best te doen, zal je juist merken dat op magische wijze dingen ineens veel gemakkelijk gaan of dat er ineens mooie kansen op je pad komen. Creativiteit ontstaat wanneer je meer ontspannen werkt en je hersenen eens wat rust geeft tussendoor. Tevens zal je merken dat je door je iets minder in te zetten ook nog eens meer plezier beleeft aan je werk of andere taken.

 

Durf wat egoïstischer te zijn

Egoisme klinkt niet heel positief, maar je mag best wat vaker aan jezelf denken. Of wat meer ‘schijt’ hebben aan wat anderen willen of van je denken. Als daardoor anderen vinden dat je niet ‘perfect’ bent of het niet goed genoeg doet, dan hebben ze maar pech. Je kan anderen niet tevreden maken als je niet van jezelf houdt, vanuit je hart leeft of goed in balans bent. Denk dus altijd eerst aan jezelf; wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Om in balans te zijn? Of bijvoorbeeld je werk goed uit te kunnen voeren? Durf voor jezelf op te komen en het los te laten dat je alles zo goed mogelijk voor een ander moet doen.

 

 

Waarom perfectionisme eigenlijk heel saai is

Perfectionisme bestaat eigenlijk niet, want er valt altijd wel iets te verbeteren. Wanneer jij altijd maar je werk perfect wilt doen, de perfecte ervaring wil, het perfecte leven, valt er niks meer om naar te streven. Perfectie staat ook impulsiviteit en avontuur in de weg. Je leven wordt zo heel erg gepland en berekenbaar. Té perfectionistisch zijn staat dus pure vreugde, geluk en speelsheid in de weg. Je perfectionisme loslaten zal er voor zorgen dat jij meer kan genieten en overdonderd kan raken van kleine geluksmomenten en spontane blijdschap. In imperfectie schuilt juist schoonheid en levendigheid.

 

 

Wees dankbaar en probeer meer in het nu te leven

Om je perfectionisme los te laten is het goed om dankbaar te zijn voor wat je nu hebt, wie je nu bent en wat je allemaal bereikt hebt. De dingen waar je in hebt ‘gefaald’ horen daar ook bij. Het heeft je gemaakt tot wie je nu bent. Probeer niet te ver in de toekomst te plannen en meer te vertrouwen op dat het leven je geeft en brengt wat je nodig bent. Dat betekent uiteraard niet dat je achterover hoeft te gaan leunen en niks meer hoeft te doen, maar vertrouw wat meer op je eigen intuïtie. Leer luisteren naar jezelf. Een goede manier om dankbaarheid en leven in het nu te oefenen is door te mediteren. En daarvoor hoef je echt niet uren stil voor te zitten of een dure retraite voor te volgen. Begin klein en pak af en toe een paar minuten om even stil te staan.


Meditatie kan helpen perfectionisme los te laten

Tijdens mijn coachingssessies help ik anderen om hun eigen manier van mediteren en dankbaarheid te oefenen te vinden. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Ik mediteer zelf graag vanuit de Vipassana techniek of luister graag naar visualisatie meditaties, maar voor sommige mensen werkt begeleide meditatie, loopmeditatie of zelfs hele andere alternatieve vormen van meditatie veel beter: tekenen, wandelen, fietsen of tuinieren kan bijvoorbeeld ook heel meditatief werken.

 

Wil je leren hoe jij dankbaarheid, meer leven in het nu en perfectionisme loslaten kan leren? Of wil je dat ik jouw help met het beginnen van mediteren op een manier die voor jouw werkt? Neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

 

Lieve groetjes,

Anouk